Situația epidemiologică a bolilor diareice acute şi toxiinfecţii alimentare discutate în cadrul Consiliului de Sănătate Publică Orhei

Astăzi, 23 mai 2019, pentru a analiza situația epidemiologică, riscul apariției bolilor diareice acute și gradul de pregătire a IMSP către sezonul cu risc sporit de răspândire a infecțiilor intestinale, s-a întrunit în ședință ordinară Consiliul de Sănătate Publică Orhei. O atenție deosebită, pe ordinea de zi a fost acordată sănătății adolescenților, dar și persoanelor în etate și cu dizabilități.
Iurie Siloci, vicepreședintele raionului Orhei, responsabil de domeniul social, a menționat că Consiliul Raional Orhei este mereu dispus să intervină în cazuri excepționale cu susținere financiară și logistică, dar a apelat către specialiștii din domeniul Sănătății Publice să întreprindă diverse măsuri pentru evitarea apariției unor potențiale focare epidemiologice.

Pentru prevenirea bolilor diareice acute, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli:
—      alăptarea naturală a copiilor mici în termen cît mai îndelungat;
—      imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;
—      spălarea mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor, controlaţi acest lucru la copii;
—      spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
—      excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
—      evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare;
—      curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
—      plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi materiei prime în frigider;
—      folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranşarea produselor gata şi materiei prime;
—      respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare şi termenii de păstrare;
—      prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor.
La organizarea diferitor festivităţi se interzice:
—      organizarea festivităţilor în localuri unde lipsesc condiţii elementare de igienă (spălare a mâinilor, WC, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacităţi limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);
—      prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de festivitate;
—      folosirea ouălor, inclusiv de gâscă şi raţe pentru pregătirea cremelor şi dulciurilor fără prelucrare termică;
—      implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu febră, semne clinice de BDA şi alte maladii infecţioase.
La plecare peste hotarele ţării pe un timp îndelungat este necesar:
—      să respectaţi permanent regulile de igienă personală;
—      evitaţi să consumaţi apă, gheaţă sau produse alimentare dacă nu sunteţi siguri că ele sunt inofensive.
În cazul apariţiei semnelor clinice de boli diareice acute nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptoame se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă la medicul de familie pentru prescrierea tratamentului argumentat şi adecvat în scopul evitării consecinţelor nedorite.

Sursa: web.facebook.com/raionorhei